КУЛТУРИ | На база Чисто активно в-во |
Като амониев нитрат |
Фосфор като Р2О2 (кг/дка) |
Калий като К2О2 (кг/дка) |
Магнезий Като МgО (кг/дка) |
---|---|---|---|---|---|
А) Житни | |||||
Пшеница | 8-14 | 23-41 | 4-8 | 7-10 | 1-1.5 |
Ечемик | |||||
- зимен | 8-14 | 23-41 | 5-7 | 8-10 | 1-1.5 |
- пивоварен | 6-9 | 17-26 | 6-8 | 9-11 | 2 |
Б) Окопни | |||||
Царевица | |||||
-поливна за зърно | 17-20 | 49-58 | 9-14 | 15-20 | 3-3.5 |
-неполивна за зърно | 9-14 | 26-40 | 5-6 | 8-10 | 1.5-2 |
- силажна | 7-12 | 20-35 | 4-7 | 7-10 | 1-1.5 |
Слънчоглед | 7-9 | 20-26 | 8-10 | 10-14 | 3-4 |
Картофи | 10-14 | 29-40 | 8-10 | 12-16 | 2-2.5 |
В) Технически | |||||
Памук | 8-10 | 23-29 | - | - | - |
Тютюн | 4-10 | 12-29 | 6-12 | 10-20 | 2-2.5 |
Г) Бобови | |||||
Соя | 3-5 | 9-12 | 5-7 | 7-9 | 1-1.5 |
Фасул | 5-10 | 15-29 | 5-12 | 5-8 | - |
КУЛТУРИ | АЗОТ (кг/дка) като като чисто в-во ам. селитра |
ФОСФОР като P2O2 (кг/дка) |
КАЛИЙ като К2О2 (кг/дка) |
---|---|---|---|
Домати | |||
- ранни | 20-26 58-75.51 | 12-20 | 10-15 |
- средноранни | 15-20 43.6-58 | 10-12 | 10-12 |
- късни | 16-20 46.5-58 | 10-12 | 10-12 |
Пипер | |||
- ранни | 15-20 43.6-58 | 10-12 | 10-12 |
- средноранни | 20-25 58-72.6 | 12-18 | 10-15 |
- червен – за мелене | 20-24 58-69.7 | 14-16 | 15-17 |
Патладжан | 16-20 46.5-58 | 10-12 | 10-12 |
Картофи | 12-20 34.9-58 | 14-18 | 15-20 |
Зелен фасул | 6-9 17.4-26.1 | 8-10 | 10-12 |
Зелен грах | 5-8 14.5-23.2 | 5-8 | 5-7 |
Краставици | |||
- ранни | 12-16 34.9-46.5 | 12-18 | 10-12 |
- късни | 10-16 29-46.5 | 8-10 | 10-12 |
Главесто зеле | |||
- ранни | 10-12 29.5-34.9 | 10-12 | 8-12 |
- средноранни | 10-12 29.5-34.9 | 10-12 | 8-12 |
- късни | 16-20 46.5-58 | 12-18 | 10-12 |
Цветно целе | 20-25 58-72.6 | 10-12 | 12-18 |
Лук кромид | 8-10 23.2-29 | 16-24 | 15-23 |
Праз | 12-20 34.9-58 | 16-24 | 15-23 |
Чесън | 7-10 20.3-29 | 8-10 | 7-10 |
Моркови | 10-12 29.5-34.9 | 8-12 | 10-12 |
Спанак | 8-10 23.2-29 | 6-8 | 7-10 |
КУЛТУРИ | На база Чисто активно в-во (кг/дка) |
Като амониев нитрат (кг/дка) |
Фосфор като Р2О5 (кг/дка) |
Калий като К2О2 (кг/дка) |
Магнезий Като МgО (кг/дка) |
---|---|---|---|---|---|
Овошки: | 12-20 | 36-60 | 16-24 | 13-15 | 1 – 1,5 |
Ягодоплодни: | 5-12 | 15-36 | 8-20 | 8-20 | 1-2 |
Тиквови: | 10-15 | 30-45 | 35-45 | 30-35 | 1,5-2 |
Лозя: | |||||
|
8-10 | 25-30 | 16-20 | 22-28 | 2,5-3 |
|
10-11 | 30-35 | 16-20 | 16-22 | 3-3,5 |
С цел предотвратяване на загуби от измиване и замърсяване на почвата за предпочитане е внасянето на азота да се извърши на порции. 1/3 от торовата норма се внася с последната предсеитбена обработка (самостоятелно или заедно с фосфорния и калиев тор) или присеитбено - едновременно със сеитбата, а останалите 2/3 - като ранно пролетно подхранване (февруари, март) или при първа възможност за влизане в полето. При пропуснат срок цялата азотна норма може да се даде като ранно пролетно подхранване, при първа възможност да се влезе в посевите.
На слаби посеви, небратили през есента, азотно подхранване се извършва по-рано, а при добре развити - по-късно и по преценка с намалена доза. Препоръчително е торовите норми да се определят след направен агрохимичен анализ на почвата.
Азотът е един от най важните елементи при храненето на зеленчуковите растения. Той стимулира растежа, удължава вегетационния период, забавя остаряването на листата и задържа узряването на плодовете. Той е незаменим елемент в процеса на формиране на всички части от растенията. За да се избегне забавянето на вегетативния растеж, влошаването на химичния състав на зеленчуците, както и всички негативни последици от недостига на азот е необходимо в максимална степен да се оптимизира азотното хранене. Това най-лесно се постига чрез своевременното и правилно внасяне в почвата на азот под формата на амониев нитрат. Амониевият нитрат е подходящ, както за присеитбено торене, така и за подхранване по време на вегетацията на зеленчуковите култури.
Най-добре е амониевата селитра да се внесе преди започване на сокодвижението при лозята и в началото на вегетацията при овощните култури.
За да се избегне едностранчивото торене се препоръчва внасянето в почвата и на другите хранителни елементи в съответствие с посочените в таблицата торови норми.