Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация
Петър ТОМОВ, изпълнителен директор на „Евро Ферт“ АД:
 
Конюнктурата на пазара на торове се променя 
 
  • Г-н Томов, Вие ръководите една от водещите компании в областта на търговията с минерални торове в България – „Евро Ферт“ АД. Как ще определите новата стопанската година до момента?
  • Със сигурност 2020 г. бе тежка за всички земеделски производители заради продължителното засушаване и пандемията от COVID-19. И въпреки че изкупната цена на зърнените култури като пшеница, ечемик и царевица, бе справедлива според тях, това не означава непременно по-висока печалба, тъй като, добивите бяха по-ниски. Искрено се надяваме новата стопанска година да бъде по-добра!   
  • Да, но през последните седмиции се наблюдава трайна тенденция за поскъпване на азотните торове и основно на амониевия нитрат. Как ще коментирате това?
  • В началото на стопанската година на международните пазари тон амониев нитрат струваше 215 долара за тон. С промяна на конюнктурата на пазара, цените достигнаха различни нива за отделните държави. По данни на информационните бюлетини към момента цената на CAN в Германия е 230 евро за тон /CIF/, а във Франция 250 евро/т /CPT/. Там амониевият нитрат, но с по-малко съдържание на азот от 33,5%, е 320 евро/т / CPT/, а във Великобритания се търгува за 275 паунда за тон /FCA/. Такива са европейските тенденции.
  • А какви са цените на амониевия нитрат на Балканите към момента, г-н Томов?
  • На Балканите същият продукт се предлага, в Румъния, например, с произход на „Azomureș“ за 276 евро/т /CPT/S/SE/. А амониевият нитрат с произход Турция /FCA Midia/ се търгува за 258 евро на тон на тамошния пазар.
  • Към момента се забелязва повишено търсене на азотни торове. Успявате ли да задоволите потребностите на пазара?  
  • „Евро Ферт“ АД съумява да изпълнява ангажиментите си по договор към всички клиенти, с които работи. Компанията предлага амониев нитрат, който е произведен от „Неохим“ АД – Димитровград. А от тази година „Неохим“ АД е с по-малък производствен капацитет, насочен изцяло към задоволяване на потребностите от амониев нитрат на българския пазар и този на Балканите. „Евро Ферт“ АД предлага и продукти на други български производители. На клиентите, които желаят, можем да предложим и торове с произход от страни извън Европейския съюз /ЕС/.
 
 

Назад

Изпрати

Торовете на „Евро Ферт” АД отговарят на условията на ДФЗ за кредитиране на реколта 2017
Торовете на „Евро Ферт” АД отговарят на условията на ДФЗ за кредитиране на реколта 2017

Научи повече
Основно торене с амониев нитрат от „Неохим“ АД – мъдрото решение за Вашите посеви
Основно торене с амониев нитрат от „Неохим“ АД – мъдрото решение за Вашите посеви

И тази година „Евро Ферт“ АД ще вземе участие в Международната изложба „АГРА“, която ще се проведе от 19 до 23 февруари 2020 г. в град Пловдив. Щандът на компанията е позициониран в ...

Научи повече
Продуктите на „Евро Ферт” – хит на АГРА`2016
Продуктите на „Евро Ферт” – хит на АГРА`2016

„Евро Ферт” АД взе участие в 25-то издание на Международната селскостопанска изложба АГРА - най-голямата платформа на агробизнеса в Югоизточна Европа. За втора година в Международен панаир - Пловдив се проведе микс от изложения, които обединяват ...

Научи повече
Е-бюлетин
Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти, горещи оферти и новини:

Запиши