Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация
Житни

Житните култури са едни от основните хранителни източници за хората. Днес те се използват за осигуряване на значителна част от прехраната на човечеството. Те са и най-масовите култури в световен мащаб поради факта, че са основен източник на повече хранителна енергия от всяка друга група земеделска култура.

Маслодайни

Маслодайните култури са растения със семената или плодове, които се отличават с високо си съдържание на мазнини. Маслата, които се добиват от тях, се използват за храна на хората и животните, за технически цели, във фармацевтичната промишленост или парфюмерията.

Бобови

Бобови култури са растения или техните плодове или семена от семейство Бобови. Те се използват за консумация от хора и животни или за производство на масла за промишлена употреба.

Кореноплодни

Кореноплодните култури имат важно стопанско значение. Отглеждат се преди всичко заради техните клубени (грудки) и ядливи корени, растящи в различни форми под земята.

Царевица

Царевицата е вид покритосеменно растение от семейство Житни. Тя е важна земеделска култура, която се използва за зърно, силаж и за зелен фураж.

Пасища и ливади

Пасището е обрасла с тревна растителност площ, която се използва за паша на растителноядни животни. До появата на механизираното селско стопанство, те са били основните източници на храна за добитъка през лятото още от древността.

Овощни

Овощните видове са доста разнообразни култури. Познати са тревисти,  полухрастовидни, храстовидни, лиановидни и дървесни  видове.  Всички те са различни откъм биологични особености.

Плодове

Понятието „зеленчук“ няма точна общоприета дефиниция и обхватът му може да се различава в зависимост от контекста. Зеленчуците обаче представляват група култури – съществена част от селското стопанство в България.

Е-бюлетин
Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти, горещи оферти и новини:

Запиши